Featured

ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ taxonomy.gr!

Την μέρα των γενεθλίων μου πριν από 10 χρόνια, επέλεξε το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, για να μου εκδώσει την πρώτη Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος Λογιστή – Φοροτεχνικού  που απέκτησα.

Continue reading «ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ taxonomy.gr!»

Αυτόματο και ασφαλές Backup, σε διαφορετική συσκευή ανά ημέρα, με χρήση FreeFileSync.

Μετά τον οδηγό για την ασφάλεια στην δικτύωση και την απομακρυσμένη σύνδεση στο γραφείο, υπήρξε ενδιαφέρον από συναδέλφους, μερικοί από τους οποίους έχουν πέσει και θύματα κρύπτο ιού και αναγκάστηκαν να πληρώσουν λύτρα αποκρυπτογράφησης, για έναν οδηγό λήψης ασφαλούς και αυτόματου Backup.

Ειλικρινά, δεν θέλω ξανά κάποιος συνάδελφος ή επιχειρηματίας, να αντικρίσει την παρακάτω εικόνα και να αναγκαστεί να πληρώσει λύτρα αποκρυπτογράφησης και για αυτό τον λόγο προτείνω τα εξής.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ασφαλές θεωρείται ένα backup το οποίο είναι αδύνατον να εντοπιστεί από κάποιον κρύπτο ιό.

Ακόμη πρέπει να γνωρίζουμε ότι η τελευταία γενιά κρυπτο ιών (RansomWare) γνωρίζει ότι αργά η γρήγορα θα συνδεθεί κάποια συσκευή αποθήκευσης USB στον υπολογιστή μας και μένει σε καταστολή μέχρι τότε, ώστε να μην γίνει αντιληπτός από τον χρήστη και να κρυπτογραφήσει και αυτήν.

Για τον παραπάνω λόγο, οι εταιρείες ασφαλείας προτείνουν λήψη Backup σε διαφορετικές συσκευές ανά ημέρα και αποσύνδεση τους από τον υπολογιστή μετά το πέρας της διαδικασίας, ώστε αν συμβεί κάτι την day 0, να είναι διαθέσιμο σε άλλη συσκευή το Backup της day -1.

Παρακάτω παρουσιάζεται μια πολύ εύκολη διαδικασία λήψης Backup ή οποία πληρεί την παραπάνω προδιαγραφή ασφαλείας.

Υλοποίηση


Σενάριο: Αυτόματο backup σε διαφορετική συσκευή ανά ημέρα με χρήση FreeFileSync. 
Βαθμός δυσκολίας «Εύκολο» | Βαθμός Ασφαλείας «Πολύ Ασφαλές» | Κόστος λογισμικού 0,00 ευρώ | Κόστος εξοπλισμού 0,00 – 50,00 ευρώ.

Αρχίζουμε με το εύκολο μέρος, δηλαδή την επιλογή του εξοπλισμού.
Εμείς για το συγκεκριμένο Backup χρησιμοποιούμε τρία USB μέσα αποθήκευσης μεγέθους 32Gb το κάθε ένα, αφού λόγω επαγγέλματος ευτυχώς δεν έχουμε μεγάλα αρχεία, αλλά χιλιάδες έγγραφα μερικών Kb ή Mb το κάθε ένα. Τα παραπάνω USB μέσα αποθήκευσης (φλασάκια) μας κόστισαν μόλις πέντε ευρώ το κάθε ένα.

Έπειτα, λόγω του ότι δεν επιθυμούσαμε να διαχειριστούμε κάτι με πολλά καλώδια και για να έχουμε καλύτερο οπτικό έλεγχο, τα συνδέσαμε όλα στον Server μας με έναν τύπο συσκευής, για τον οποίο παραδόξως δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία. Πρόκειται για ένα USB Hub με διακόπτες On Off σε κάθε θύρα, τους οποίους ανοιγοκλείνουμε ανάλογα την ημέρα, ενώ την τέταρτη θύρα της, την χρησιμοποιούμε για φόρτιση κινητών κ.τ.λ.
Πλέον έχουμε το παρακάτω αποτέλεσμα.Αφού λοιπόν προμηθευτήκαμε την παραπάνω συσκευή ή οποία κοστίζει περίπου τριάντα πέντε ευρώ, εγκαταστήσαμε στον υπολόγιστή μας το πανίσχυρο δωρεάν λογισμικό ανοιχτού κώδικα FreeFileSync. για το οποίο υπάρχουν πάρα πολλές οδηγίες χρήσης και το μενού του είναι μεταφρασμένο και στα ελληνικά.
Με την χρήση αυτού το οδηγού το βάλαμε να παίρνει το επιθυμητό Backup, αυτόματα κάθε βράδυ, με την μέθοδο του κατοπτρισμού.
Προσοχή, η συγκεκριμένη μέθοδος θα διαγράψει και από το Backup ένα αρχείο, αν το διαγράψετε από την πηγή. Αν επιθυμείτε άλλη μέθοδο, μελετήστε τα τέσσερα πρώτα video εδώ.

Επίσης, για να είμαστε και σίγουροι ότι το Backup θα αποσταλεί στην σωστή συσκευή, αφού είναι γνωστό ότι τα φλασάκια μπορεί σήμερα ο υπολογιστής μας να τα αναγνωρίσει σαν G:\\ και αύριο σαν F:\\, τα ονομάσαμε όλα KINGSTONFFC,

ώστε με αυτόν τον οδηγό, να είμαστε βέβαιοι ότι το Backup θα αποσταλεί εκεί που πρέπει.

Πλέον το μόνο που πρέπει να κάνουμε κάθε πρωί είναι να κλείνουμε το διακοπτάκι της προηγούμενης μέρας και να ανοίγουμε της τρέχουσας. Το βράδυ το FreeFileSync θα κάνει αυτό που προγραμματίσαμε.
Βεβαίως το συνδυάζουμε και με ένα Cloud Backup ώστε να μην έχουμε απώλεια δεδομένων αν προκύψει κάποια φυσική καταστροφή στα γραφεία μας, πράγμα που πρέπει να σκεφτείτε και εσείς.

Αν πιστεύετε ότι δεν έχετε τις γνώσεις να υλοποιήσετε τον παραπάνω οδηγό, μπορείτε να τον στείλετε στον τεχνικό σας ή στην εταιρεία πληροφορικής που συνεργάζεστε ώστε να σας τον υλοποιήσουν.
Όπως είδατε το κόστος είναι αμελητέο μπροστά στην ζημιά που θα υποστείτε αν χάσετε τα δεδομένα σας.

Επίσης θα χαρούμε πολύ να μας στείλετε τις εντυπώσεις σας και τις παρατηρήσεις σας.
Αν σας άρεσε το άρθρο ή σας φάνηκε χρήσιμο και θέλετε στο μέλλον να ενημερώνεστε πρώτοι για παρόμοια θέματα, κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook.

Σας ευχαριστούμε που σας ενδιαφέρει ένα πιο ασφαλές Internet.

Άδεια Creative Commons

Αυτό το έργο χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές .

Απομακρυσμένη σύνδεση και ασφάλεια στο γραφείο, με χρήση pfSense Firewall, DuckDNS, OpenVPN και VNC

Έχω υποσχεθεί σε συναδέλφους, έναν οδηγό για δημιουργία ασφαλής και δωρεάν σύνδεσης στο γραφείο μας, ώστε να δουλεύουμε από απόσταση με ασφάλεια, να λειτουργούν οι λογιστικές εφαρμογές μας (τερματικά) σαν να είμαστε εκεί (στο γραφείο) και να αντικαταστήσουμε τα TeamViewer και AnyDesk με κάτι πιο ασφαλές, πχ το VNC μέσω LAN IP Address

Επίσης σήμερα κλείνουμε 11 χρόνια λειτουργίας, οπότε σας τον κερνάμε 🙂

Continue reading «Απομακρυσμένη σύνδεση και ασφάλεια στο γραφείο, με χρήση pfSense Firewall, DuckDNS, OpenVPN και VNC»

Task Creator για SingularLogic Accountant

Εδώ θα δημοσιευτεί την Πρωτοχρονιά του 2019 το εργαλείο Task Creator για τον αγαπημένο μας SingularLogic Accountant, ώστε να δημιουργούμε εργασίες για πολλούς πελάτες με ένα κλικ.


Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε τους συναδέλφους να αυτοματοποιήσουν πολλές από τις εργασίες τους μέσω του SingularLogic Accountant, του οποίου πολλές δυνατότητες δυστυχώς δεν αξιοποιούνται από τον χρήστη.

Με τον συνδυασμό αυτόν καταφέρνουμε να διευκολύνουμε την διαχείριση των καθημερινών μας εργασιών και μετά την ολοκλήρωση τους,να εκδόσουμε με λίγα κλικς παραστατικό και να αποστείλουμε αυτόματα αναφορά στον πελάτη.

Η αγορά της εφαρμογής κοστίζει μόλις 19 ευρώ εφάπαξ ώστε να καλυφθούν τα έξοδα του προγραμματιστή.

ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΡΟΛΟΓΙΟΥ ΤΑΜΕΙΑΚΗΣ ΜΕ ΣΕΡΒΕΡ ΑΑΔΕ

Αγαπητοί συνεργάτες…

Με τις εγκυκλίους 1166/2018 και 1167/2018 προκύπτει ότι πλέον το ρολόι των ταμειακών μηχανών σε πρατήρια υγρών καυσίμων κτλ, πρέπει να δείχνει την πραγματική ώρα.

Κάθε απόκλιση άνω των 5 λεπτών τιμωρείται με πρόστιμο 500 ευρώ.

Από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προτείνονται 2 τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος.

α) Η συνεχής παρακολούθηση και διόρθωση της ώρας χειροκίνητα από εξουσιοδοτημένο τεχνικό.

β) Ο αυτόματος συγχρονισμός της ώρας της ταμειακής μηχανής με το ρολόι του σέρβερ της ΑΑΔΕ μέσω ίντερνετ.

Ο τρόπος που προτείνουμε είναι ο δεύτερος. Οι αποκλίσεις είναι πολύ συχνές, το πρόστιμο τσουχτερό και δεν είναι έξυπνο να βασιστούμε στην χειροκίνητη επέμβαση του τεχνικού, όταν κατόπιν εορτής διαπιστωθεί απόκλιση – [παράβαση.

Με τον δεύτερο τρόπο διασφαλίζεται ότι το ρολόι της ταμειακής θα λαμβάνει συνεχώς την σωστή ώρα από την ΑΑΔΕ.

 

 

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία επιλέγει την taxonomy.gr ως φορολογικό σύμβουλο

Μια ευχάριστη συνεργασία με την γνωστή για την δράση της, Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβάλλοντικη Ομοσπονδία,  ξεκίνησε όταν μας ζητήθηκε να αναλάβουμε την λογιστική – φορολογική κάλυψη των υποθέσεων της.

Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη.

ΠΟΛΥ ΛΕΠΤΕΣ ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 15 μm ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ

Πολλές επιχειρήσεις πιστεύουν ότι χρησιμοποιώντας σακούλες με πάχος κάτω των 15 μικρόμετρων, απαλλάσσονται από την επιβολή περιβαλλοντικού τέλους.

Continue reading «ΠΟΛΥ ΛΕΠΤΕΣ ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 15 μm ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ»

ΔΑΝΕΙΟ Η ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΩΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΣΕ ΔΩΔΕΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ, ΜΕ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΝΑ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ

Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡ πρωτοκόλλου ΔΕΕΦ Β 1182799 ΕΞ 2016/2016 ορίζει ότι

1. Στην περίπτωση προκαταβολών μισθών που συμψηφίζονται εφάπαξ και μέσα στον ίδιο μήνα με τον μισθό των υπαλλήλων, δεν θεωρείται ότι υφίσταται δανειακή σχέση μεταξύ του εργοδότη και των υπαλλήλων.
2. Στην περίπτωση προκαταβολών μισθών, που εξοφλούνται δια μηνιαίων κρατήσεων από τις αποδοχές των υπαλλήλων, υφίσταται δανειακή σχέση κατά την έννοια του άρθρου 806 του Αστικού Κώδικα και υπόκειται σε τέλη χαρτοσήμου 3% ή 2% (πλέον εισφοράς υπέρ ΟΓΑ 20% επ’ αυτού), κατά τις διακρίσεις των άρθρων 13§1.α και 15§1.α. του Κώδικα Τελών Χαρτοσήμου.
3. Οι διατάξεις του άρθρου 13 παρ. 3 ν. 4172/2013 θέτουν τις προϋποθέσεις για τον υπολογισμό παροχής σε είδος σε περίπτωση χορήγησης δανείων από τον εργοδότη στον εργαζόμενο. Από τη διατύπωση της διάταξης αυτής προκύπτει ότι σε κάθε περίπτωση προκαταβολής μισθού αυτή λογίζεται ως δάνειο και εξ αντιδιαστολής μόνο προκύπτει ότι προκαταβολές μισθών έως τρείς μήνες δεν θεωρούνται δάνεια. Αυτό έχει την περαιτέρω συνέπεια ότι για τις προκαταβολές αυτές δεν υπολογίζεται πρόσθετη παροχή σε είδος για σκοπούς φορολογίας εισοδήματος. Ωστόσο η φύση της συναλλαγής ως δανείου δεν μεταβάλλεται, αφού το άρθρο 13 παρ. 3 ν. 4172/2013 θεσπίζει τεκμήριο για τον υπολογισμό της παροχής σε είδος χωρίς να επιδρά το τεκμήριο αυτό στη φορολογία χαρτοσήμου.

Σε πολλές περιπτώσεις εργοδότες επιλέγουν να κατατμήσουν σε 12/12 το σύνολο των δώρων και του επιδόματος αδείας και να καταβάλλουν 1/12 αυτών κάθε μήνα μαζί με τον τρέχων μισθό.

Μας ρωτήσατε αν προκύπτουν υποχρεώσεις από αυτή την μέθοδο.

Η απάντηση είναι πως αν η παραπάνω μέθοδος αποτυπώνεται έτσι στην σύμβαση εργασίας, ΝΑΙ προκύπτουν υποχρεώσεις διότι σίγουρα δημιουργείται πλήρης δανειακή σύμβαση μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου κατά τους μήνες ΙΟΥΝΙΟ, ΙΟΥΛΙΟ και ΑΥΓΟΥΣΤΟ και υπό προϋποθέσεις τον ΑΠΡΙΛΙΟ όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω.

 

Παράδειγμα: Εργαζόμενος αμείβεται καθαρά με 600 ευρώ / μήνα άρα έχει να λαμβάνει 312,50 ευρώ Δώρο Πάσχα, 625,00 ευρώ Δώρο Χριστουγέννων και 300,00 Επίδομα Αδείας.

Η επιχείρηση προκαταβάλει 1237,50/12 = 103,13 ευρώ κάθε μήνα στον εργαζόμενο ώστε να τα εξοφλήσει μέχρι το τέλος του έτους.

 

 

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

103,13 Λογίζονται σαν προκαταβολή έναντι Δώρου Πάσχα (υπόλοιπο 209,37 ευρώ) το οποίο απέχει 3 μήνες από τον συμψηφισμό άρα δεν γεννούνται υποχρεώσεις δανειακής σύμβασης για παροχή σε είδος αλλά γεννούνται υποχρεώσεις χαρτοσήμου.

 

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

103,13  Λογίζονται σαν προκαταβολή έναντι Δώρου Πάσχα (υπόλοιπο 106,24 ευρώ) το οποίο απέχει 2 μήνες από τον συμψηφισμό άρα δεν γεννούνται υποχρεώσεις δανειακής σύμβασης για παροχή σε είδος αλλά γεννούνται υποχρεώσεις χαρτοσήμου.

 

ΜΑΡΤΙΟΣ

103,13 Λογίζονται σαν προκαταβολή έναντι Δώρου Πάσχα (υπόλοιπο 3,11 ευρώ) το οποίο απέχει 1 μήνα από τον συμψηφισμό άρα δεν γεννούνται υποχρεώσεις δανειακής σύμβασης

αλλά γεννούνται υποχρεώσεις χαρτοσήμου.

 

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

103,13 Λογίζονται σαν εξόφληση Δώρου Πάσχα και σαν προκαταβολή έναντι Επιδόματος Αδείας (υπόλοιπο 199,98)  το οποίο απέχει 3 μήνες από τον συμψηφισμό μόνο αν χορηγηθεί η άδεια τον Ιούλιο άρα δεν γεννούνται υποχρεώσεις για παροχή σε είδος αλλά γεννούνται υποχρεώσεις χαρτοσήμου., ενώ αν χορηγηθεί η άδεια τον Αύγουστο και επόμενους, γεννούνται υποχρεώσεις δανειακής σύμβασης και για παροχή σε είδος και υποχρεώσεις χαρτοσήμου..

 

ΜΑΙΟΣ

103,13 Λογίζονται σαν προκαταβολή έναντι Επιδόματος Αδείας (υπόλοιπο 96,85)  το οποίο απέχει 3 μήνες από τον συμψηφισμό  αν χορηγηθεί η άδεια τον Αύγουστο που είναι και ο πλέον κατάλληλος μήνας άρα δεν γεννούνται υποχρεώσεις δανειακής σύμβασης για παροχή σε είδος αλλά γεννούνται υποχρεώσεις χαρτοσήμου.

 

ΙΟΥΝΙΟΣ

103,13 Λογίζονται σαν εξόφληση Επιδόματος Αδείας και σαν προκαταβολή έναντι Δώρου Χριστουγέννων (υπόλοιπο 618,72) το οποίο απέχει περισσότερους από 3 μήνες από τον συμψηφισμό (21 Δεκεμβρίου) άρα γεννούνται υποχρεώσεις δανειακής σύμβασης για παροχή σε είδος και υποχρεώσεις χαρτοσήμου.

 

ΙΟΥΛΙΟΣ

103,13 Λογίζονται σαν προκαταβολή έναντι Δώρου Χριστουγέννων (υπόλοιπο 515,59) το οποίο απέχει περισσότερους από 3 μήνες από τον συμψηφισμό (21 Δεκεμβρίου) άρα γεννούνται υποχρεώσεις δανειακής σύμβασης

για παροχή σε είδος και υποχρεώσεις χαρτοσήμου.

 

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

103,13 Λογίζονται σαν προκαταβολή έναντι Δώρου Χριστουγέννων (υπόλοιπο 412,46) το οποίο απέχει περισσότερους από 3 μήνες από τον συμψηφισμό (21 Δεκεμβρίου) άρα γεννούνται υποχρεώσεις δανειακής σύμβασης

για παροχή σε είδος και υποχρεώσεις χαρτοσήμου.

 

ΣΕΠΤΡΕΜΒΡΙΟΣ

103,13  Λογίζονται σαν προκαταβολή έναντι Δώρου Χριστουγέννων (υπόλοιπο 309,33) το οποίο απέχει 3 μήνες από τον συμψηφισμό (21 Δεκεμβρίου) άρα δεν γεννούνται υποχρεώσεις δανειακής σύμβασης

για παροχή σε είδος αλλά γεννούνται υποχρεώσεις χαρτοσήμου.

 

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

103,13 Λογίζονται σαν προκαταβολή έναντι Δώρου Χριστουγέννων (υπόλοιπο 206,20) το οποίο απέχει 2 μήνες από τον συμψηφισμό (21 Δεκεμβρίου) άρα δεν γεννούνται υποχρεώσεις δανειακής σύμβασης

για παροχή σε είδος αλλά γεννούνται υποχρεώσεις χαρτοσήμου.

 

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

103,13 Λογίζονται σαν προκαταβολή έναντι Δώρου Χριστουγέννων (υπόλοιπο 103,07) το οποίο απέχει 1 μήνες από τον συμψηφισμό (21 Δεκεμβρίου) άρα δεν γεννούνται υποχρεώσεις δανειακής σύμβασης

για παροχή σε είδος αλλά γεννούνται υποχρεώσεις χαρτοσήμου.

 

 

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

103,07 Λογίζονται σαν εξόφληση  Δώρου Χριστουγέννων το οποίο  αν αποδοθεί μετά τις 21 Δεκεμβρίου θεωρείται εκπρόθεσμη καταβολή μισθού.

 

 

Για την λύση του παραπάνω προβλήματος μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΩΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΙΚΑ

Όταν θέλουμε να πληρώσουμε ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) του προσωπικού της επιχείρησης μας μέσω e-banking,  χρησιμοποιούμε την ταυτότητα πληρωμής της επιχείρησης μας και επιλέγουμε ανάλογα την τράπεζα:

 

 

 

 

 

 

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ

Τι πρέπει να στείλω στον λογιστή μου;

 

  1. Τα «ΖΗΤΑ» αν υπάρχει ταμεική μηχανή.
  2. Όλα τα τιμολόγια που εκδώσαμε ή λάβαμε.
  3. Όλους τους απλήρωτους ή πληρωμένους λογαριασμούς που αφορούν την επιχείρηση (ρεύμα, σταθερό, κινητά, ίντερνετ, ύδρευση κτλ).
  4. Απλές αποδείξεις ταμειακής για μικροέξοδα (βενζίνες, χαρτικά κτλ) μέχρι 100 ευρώ η κάθε μία
  5. Οποιοδήποτε άλλο έγγραφο αποδεικνύει δαπάνη η οποία έγινε στα πλαίσια λειτουργίας της επιχείρησης.

 

Πως πρέπει να τα στείλω;

Τα «ΖΗΤΑ» κάπως έτσι: 

Αν θέλετε ο λογιστής σας να σας αγαπάει, ποτέ τα «ΖΗΤΑ» έτσι:

Η διαφορά είναι εμφανής και κόπος για να γίνουν όπως πρέπει μεγάλος.