Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία για έναν επαγγελματία;

 

Να πληρωθεί!

    Οι πληρωμές δεν είναι πάντα άμεσες. Πολλές φορές, συμβαίνει να καθυστερούν, ξεπερνώντας τους όρους συμφωνίας μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών. Εκτός από υπομονή, πρέπει κανείς να ξέρει και πώς να ζητήσει τα δεδουλευμένα του.

Το παρακάτω κείμενο αφορά κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και όσους θέλουν να ζητήσουν χρήματα από τους πελάτες τους χωρίς να χαλάσουν την σχέση μαζί τους.

 

Ευγένεια – Ευθύτητα – Επαγγελματισμός

    Το τρίπτυχο αυτό είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της σχέσης ενός επαγγελματία με τον πελάτη. Εξαρχής, πρέπει να γίνονται γνωστοί οι όροι συνεργασίας και πληρωμής ώστε να αποφεύγονται οι παρεννοήσεις. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα. Όλοι δικαιούνται μία περίοδο χάριτος κατά την οποία περιμένουμε ο πελάτης αυτοβούλως να μας πληρώσει. Παρακολουθούμε τις ημερομηνίες έτσι ώστε να έρθουμε σε επαφή μαζί του την κατάλληλη στιγμή. Με βάση όμως όσα έχουν συμφωνηθεί, έστω και προφορικά, μπορείς να κάνεις το παρακάτω τηλεφώνημα χωρίς να νιώθεις ότι θίγεται η αξιοπρέπεια σου:

Σταύρο, για να γίνουν οι εργασίες όπως θέλεις και απαιτείς πρέπει να πληρώσεις σύμφωνα με  τους όρους  που έχουμε κανονίσει,. Μπορείς λοιπόν να με πληρώσεις άμεσα;

 Ή να στείλεις το παρακάτω μήνυμα…

Καλησπέρα,

Έβλεπα τους λογαριασμούς είσπραξής μου και παρατήρησα ότι δεν έχω λάβει την πληρωμή μου από εσάς για την Χ εργασία στις ΧΧΧ του μήνα. Ο αριθμός του  τιμολογίου που σας  έκοψα είναι ο ΧΧΧΧ  και το ποσό ανέρχεται στα ΧΧΧ. Μπορείτε να κοιτάξετε την υπόθεσή μου τακτοποιώντας τις οφειλές άμεσα;

Ευχαριστώ πολύ

Λογιστής, αυτός ο άγνωστος

                                                                                                       

Μία ιδιαίτερα χρήσιμη τακτική αποτελεί ένα έργο να ολοκληρώνεται προοδευτικά. Αντίστοιχα. σταδιακά να καταβάλλονται και οι πληρωμές. Έτσι, ελαχιστοποιούνται οι απώλειες είτε χρημάτων είτε χρόνου.

Οι προκαταβολές πελατών, είναι επίσης ένα αποτελεσματικό εργαλείο. Η ρευστότητα είναι το μεγαλύτερο αγκάθι της περιόδου που διανύουμε, παρόλα αυτά η απαίτηση προκαταβολής δεν πρέπει να ενοχλεί. Η προκαταβολή χρημάτων που είναι μέρος του συνολικού ποσού ανεβάζει τις απαιτήσεις του πελάτη και δεν πρέπει να τον δυσαρεστεί.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πελάτης θα χρειαστεί τις υπηρεσίες σας και στο μέλλον. Αυτό και η φυλακή είναι οι βασικοί λόγοι που θα ωθήσουν έναν πελάτη να εξοφλήσει αργά ή γρήγορα τους λογαριασμούς του. Δυστυχώς, κάποιες επιταγές θα είναι ακάλυπτες. Κάποια χρήματα θα χαθούν. Ψυχραιμία…

Συμπερασματικά:

 Ενθάρρυνε όλους τρόπους πληρωμής.

** Κατέστησε σαφές τους όρους πληρωμής εξαρχής.

*** Κανόνισε πληρωμές πριν την ολοκλήρωση του έργου.

**** Όταν ο πελάτης έχει διάθεση να πληρώσει, μην αναβάλεις ποτέ την είσπραξη.

 

 

Αφήστε μια απάντηση