Τα 4 πράγματα που πρέπει να γνωρίζει το προσωπικό σας σε πιθανό έλεγχο από ΙΚΑ – ΣΕΠΕ.

Πως οι λάθος απαντήσεις στο ΙΚΑ – ΣΕΠΕ μπορούν να μας βάλουν σε μεγάλους μπελάδες.


ΙΚΑ - ΣΕΠΕ

Ένα συνεργείο ελέγχου της απασχόλησης (ΙΚΑ – ΣΕΠΕ) θα ρωτήσει το προσωπικό της επιχείρησης τα παρακάτω:

 1. Πότε προσλήφθηκε στην επιχείρηση.
 2. Ποιες είναι οι καθαρές αποδοχές του.
 3. Ποιες μέρες και ώρες εργάζεται.
 4. Πότε πήρε την κανονική του άδεια.

Αν ο εργαζόμενος απαντήσει διαφορετικά πράγματα τι μπορεί να συμβεί.

 1. Αν ο εργαζόμενος απαντήσει ότι εργάζεται π.χ. 24 μήνες στην επιχείρηση ενώ η πρόσληψη του έχει γίνει πριν 3 μήνες, η απάντηση αυτή θα καταχωρηθεί στο δελτίο ελέγχου και θα ζητηθεί, συνήθως με πλάγιο τρόπο, να υπογραφεί και από τον εργαζόμενο. Αν το συνεργείο ελέγχου καταφέρει να αποσπάσει και την υπογραφή του εργαζομένου, τότε στην επιβολή κυρώσεων που θα ακολουθήσει είναι πολύ πιθανόν να αναζητηθούν εισφορές από την επιχείρηση για τους επιπλέον 21 μήνες.
 2. Αν ο εργαζόμενος απαντήσει ότι πληρώνεται καθαρά π.χ. 30 ευρώ την ημέρα και αποκαλυφθεί ότι ασφαλίζεται για λιγότερα, π.χ. 20 ευρώ την ημέρα, επίσης, ομοίως με παραπάνω θα αναζητηθούν εισφορές για τα επιπλέον 10 ευρώ την ημέρα, στο χειρότερο σενάριο, από την ημερομηνία της πρόσληψής του, στο καλύτερο 6 μήνες πίσω.
 3. Ομοίως αν ο εργαζόμενος δηλώσει ότι εργάζεται περισσότερες ώρες την εβδομάδα από τις δηλωμένες. Θα ζητηθούν εισφορές για τις επιπλέον ώρες, ίσως και από την ημερομηνία της πρόσληψης του.
 4. Θα επιβληθεί πρόστιμο επίσης αν ο εργαζόμενος δηλώσει διαφορετικές μέρες άδειας από αυτές που αναγράφονται στο βιβλίο αδειών.

Διαβάζοντας τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε ότι πράγματα που δεν έχουμε δώσει στο παρελθόν μεγάλη σημασία, μπορούν να μας φέρουν εύκολα σε πολύ δύσκολη θέση.

Τα βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε εμείς και το προσωπικό μας είναι:

 1. Δεν υπογράφουμε ποτέ κάτι σε δελτίο ελέγχου, με το οποίο δεν συμφωνούμε 100%. Το συνεργείο ελέγχου πάντα προσπαθεί να αποσπάσει υπογραφές λέγοντας ότι είναι “κάτι τυπικό” ή λέγοντας ότι “υπέγραψε ότι ενημερώθηκες” κ.τ.λ.. Εμείς και το προσωπικό μας, έχουμε δικαίωμα να αρνηθούμε να υπογράψουμε!
 2. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα ελέγχουμε το προσωπικό μας αν γνωρίζει τα πραγματικά στοιχεία της απασχόλησης, που είδαμε παραπάνω.
 3. Πολύ συχνά οι εργαζόμενοι “ψαρώνουν” κατά την διενέργεια του ελέγχου από το ΙΚΑ – ΣΕΠΕ. Αν σε μία ερώτηση δεν θυμούνται ακριβώς την ορθή απάντηση, να αναφέρουν ότι δεν θυμούνται και να αγνοήσουν τις πιέσεις του συνεργείου, το οποίο θα προσπαθεί να τους αποσπάσει μια γραπτή δήλωση.

Αν σας ενδιαφέρουν άρθρα όπως και αυτό, μπορείτε να κάνετε like στην σελίδα μας στο facebook, ώστε να μένετε ενημερωμένοι για θέματα που σας αφορούν.

Ακόμη μπορείτε να αποκτήσετε δωρεάν, την εφαρμογή τιμολόγησης που κατασκευάσαμε, για να γιορτάσουμε τα 10 χρόνια λειτουργίας μας.

Αφήστε μια απάντηση