Μετά τον οδηγό για την ασφάλεια στην δικτύωση και την απομακρυσμένη σύνδεση στο γραφείο, υπήρξε ενδιαφέρον από συναδέλφους, μερικοί από τους οποίους έχουν πέσει και θύματα κρύπτο ιού και αναγκάστηκαν να πληρώσουν λύτρα αποκρυπτογράφησης, για έναν οδηγό λήψης ασφαλούς και αυτόματου Backup.
Ειλικρινά, δεν θέλω ξανά κάποιος συνάδελφος ή επιχειρηματίας, να αντικρίσει την παρακάτω εικόνα και να αναγκαστεί να πληρώσει λύτρα αποκρυπτογράφησης και για αυτό τον λόγο προτείνω τα εξής.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ασφαλές θεωρείται ένα backup το οποίο είναι αδύνατον να εντοπιστεί από κάποιον κρύπτο ιό.
Ακόμη πρέπει να γνωρίζουμε ότι η τελευταία γενιά κρυπτο ιών (RansomWare) γνωρίζει ότι αργά η γρήγορα θα συνδεθεί κάποια συσκευή αποθήκευσης USB στον υπολογιστή μας και μένει σε καταστολή μέχρι τότε, ώστε να μην γίνει αντιληπτός από τον χρήστη και να κρυπτογραφήσει και αυτήν.
Για τον παραπάνω λόγο, οι εταιρείες ασφαλείας προτείνουν λήψη Backup σε διαφορετικές συσκευές ανά ημέρα και αποσύνδεση τους από τον υπολογιστή μετά το πέρας της διαδικασίας, ώστε αν συμβεί κάτι την day 0, να είναι διαθέσιμο σε άλλη συσκευή το Backup της day -1.
Παρακάτω παρουσιάζεται μια πολύ εύκολη διαδικασία λήψης Backup ή οποία πληρεί την παραπάνω προδιαγραφή ασφαλείας.
Υλοποίηση
Σενάριο: Αυτόματο backup σε διαφορετική συσκευή ανά ημέρα με χρήση FreeFileSync.
Βαθμός δυσκολίας «Εύκολο» | Βαθμός Ασφαλείας «Πολύ Ασφαλές» | Κόστος λογισμικού 0,00 ευρώ | Κόστος εξοπλισμού 0,00 – 50,00 ευρώ.
Αρχίζουμε με το εύκολο μέρος, δηλαδή την επιλογή του εξοπλισμού.
Εμείς για το συγκεκριμένο Backup χρησιμοποιούμε τρία USB μέσα αποθήκευσης μεγέθους 32Gb το κάθε ένα, αφού λόγω επαγγέλματος ευτυχώς δεν έχουμε μεγάλα αρχεία, αλλά χιλιάδες έγγραφα μερικών Kb ή Mb το κάθε ένα. Τα παραπάνω USB μέσα αποθήκευσης (φλασάκια) μας κόστισαν μόλις πέντε ευρώ το κάθε ένα.
Έπειτα, λόγω του ότι δεν επιθυμούσαμε να διαχειριστούμε κάτι με πολλά καλώδια και για να έχουμε καλύτερο οπτικό έλεγχο, τα συνδέσαμε όλα στον Server μας με έναν τύπο συσκευής, για τον οποίο παραδόξως δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία. Πρόκειται για ένα USB Hub με διακόπτες On Off σε κάθε θύρα, τους οποίους ανοιγοκλείνουμε ανάλογα την ημέρα, ενώ την τέταρτη θύρα της, την χρησιμοποιούμε για φόρτιση κινητών κ.τ.λ.
Πλέον έχουμε το παρακάτω αποτέλεσμα.

Αφού λοιπόν προμηθευτήκαμε την παραπάνω συσκευή ή οποία κοστίζει περίπου τριάντα πέντε ευρώ, εγκαταστήσαμε στον υπολόγιστή μας το πανίσχυρο δωρεάν λογισμικό ανοιχτού κώδικα FreeFileSync. για το οποίο υπάρχουν πάρα πολλές οδηγίες χρήσης και το μενού του είναι μεταφρασμένο και στα ελληνικά.
Με την χρήση αυτού το οδηγού το βάλαμε να παίρνει το επιθυμητό Backup, αυτόματα κάθε βράδυ, με την μέθοδο του κατοπτρισμού.
Προσοχή, η συγκεκριμένη μέθοδος θα διαγράψει και από το Backup ένα αρχείο, αν το διαγράψετε από την πηγή. Αν επιθυμείτε άλλη μέθοδο, μελετήστε τα τέσσερα πρώτα video εδώ.
Επίσης, για να είμαστε και σίγουροι ότι το Backup θα αποσταλεί στην σωστή συσκευή, αφού είναι γνωστό ότι τα φλασάκια μπορεί σήμερα ο υπολογιστής μας να τα αναγνωρίσει σαν G:\\ και αύριο σαν F:\\, τα ονομάσαμε όλα KINGSTONFFC,

ώστε με αυτόν τον οδηγό, να είμαστε βέβαιοι ότι το Backup θα αποσταλεί εκεί που πρέπει.
Πλέον το μόνο που πρέπει να κάνουμε κάθε πρωί είναι να κλείνουμε το διακοπτάκι της προηγούμενης μέρας και να ανοίγουμε της τρέχουσας. Το βράδυ το FreeFileSync θα κάνει αυτό που προγραμματίσαμε.
Βεβαίως το συνδυάζουμε και με ένα Cloud Backup ώστε να μην έχουμε απώλεια δεδομένων αν προκύψει κάποια φυσική καταστροφή στα γραφεία μας, πράγμα που πρέπει να σκεφτείτε και εσείς.
Αν πιστεύετε ότι δεν έχετε τις γνώσεις να υλοποιήσετε τον παραπάνω οδηγό, μπορείτε να τον στείλετε στον τεχνικό σας ή στην εταιρεία πληροφορικής που συνεργάζεστε ώστε να σας τον υλοποιήσουν.
Όπως είδατε το κόστος είναι αμελητέο μπροστά στην ζημιά που θα υποστείτε αν χάσετε τα δεδομένα σας.
Επίσης θα χαρούμε πολύ να μας στείλετε τις εντυπώσεις σας και τις παρατηρήσεις σας.
Αν σας άρεσε το άρθρο ή σας φάνηκε χρήσιμο και θέλετε στο μέλλον να ενημερώνεστε πρώτοι για παρόμοια θέματα, κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook.
Σας ευχαριστούμε που σας ενδιαφέρει ένα πιο ασφαλές Internet.

Αυτό το έργο χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές .