Πόσο πιστοί είναι οι πελάτες σας;

     Η πίστη είναι ένα θέμα που παραδοσιακά βασάνιζε συζύγους, θρησκευόμενους και ιδιοκτήτες γατιών. Πλέον είναι το μεγάλο ερώτημα όλων όσων διατηρούν καταστήματα. Πολυεθνικές και μικρομάγαζα, σύσσωμη η αγορά προσπαθεί να κρατήσει την πελατεία της  καθώς οι νέοι πελάτες καταστώνται είδος προς εξαφάνιση. Πώς, όμως, κάνεις έναν πελάτη πιστό; Μερικοί έξυπνοι τρόποι ακολουθούν:

Ικανοποίηση παραπόνων. Ένας πελάτης διατυπώνει ένα παράπονο, δείχνει ενοχλημένος. Είναι φανερά δυσαρεστημένος. Αν η επιχείρηση διευθετήσει το πρόβλημά του άμεσα τότε ο πελάτης αυτόματα ικανοποιείται σε 2 επίπεδα. Αφενός το πρόβλημά του  λύθηκε, αφετέρου ένιωσε ότι η επιχείρηση τον άκουσε, ενδιαφέρθηκε.

Ο πελάτης συνεργάτης της εταιρίας. Δώστε την ευκαιρία  ή (αν μη τι άλλο)την αίσθηση στον πελάτη σας ότι συμβάλει στην επιτυχία του τελικού αποτελέσματος. Συζητήστε μαζί του και φροντίστε ώστε να είναι σίγουρος για το μείγμα προϊόντος που θέλει. Έτσι σε περίπτωση δυσαρέσκειας ή λάθους έχει και αυτός μερίδιο ευθύνης. Η τακτική αυτή αναφέρεται κυρίως σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.

Επικοινωνία με τον πελάτη. Δώστε οδηγίες στους πελάτες σας πώς να χρησιμοποιούν το προϊόν, ενημερώστε τους για βελτιώσεις ή νέα προϊόντα. Λίγες μέρες μετά την αγορά, τηλεφωνήστε του και ρωτήστε αν είναι ευχαριστημένος, αν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα. Με αυτό τον τρόπο αναπτύσσονται δεσμοί μεταξύ πελάτη και επιχείρησης.

Βάση δεδομένων πελατών. Διατίθενται στο διαδίκτυο πλήθος ηλεκτρονικών προγραμμάτων για την ανάπτυξη πελατολογίου. Αν η σχέση σας με τους υπολογιστές δεν είναι και η καλύτερη απλά σημειώστε ένα τετράδιο στοιχειά των πελατών όπως όνομα, διεύθυνση επάγγελμα τι αγορές  κάνει συνήθως τι προϊόντα προτιμά. Καθώς η εξυπηρέτηση εξατομικεύεται, ο πελάτης νιώθει μοναδικός!

Και μία προσωπική νουθεσία: να σέβεστε τους πελάτες σας ως άτομα και όχι ως χρηματοοικονομικές μονάδες. Θα το αναγνωρίσουν.

 

Αφήστε μια απάντηση