Επιχειρηματικότητα. Με αφορά;

 

 Η έννοια του επιχειρηματία στην Ελλάδα ήταν πάντα κάπως θολή. Καθώς το δημόσιο παρείχε θέσεις εργασίας με καλούς και λιγότερο καλούς μισθούς λίγοι ήταν αυτοί που επέλεγαν τα άγχη, το ρίσκο, και την σκληρή δουλειά για να ανταμειφθούν στο τέλος με περισσότερα χρήματα.

 Το όνειρο του δημοσίου, όμως,  έσβησε και άρχισε να τρεμοπαίζει ένα νέο. Το όραμα πια μίας δικής μας επιχείρησης, όπου εμείς θα κινούμε τα νήματα και τις διαδικασίες.

 Μπορώ όμως ΕΓΩ να γίνω επιχειρηματίας; Πώς δημιουργείται μία μικρή επιχείρηση; Τι πρέπει να γνωρίζω; Αναρωτιέστε ενδόμυχα…

Προτού αρχίσετε να ψάχνετε για αεροπορικά εισιτήρια με προορισμό την Αυστραλία, η ομάδα του  taxonomy.gr αποφάσισε να σας εκμυστηρευτεί την δική της άποψη για το πώς δημιουργείται μία μικρή επιχείρηση.

Η συνταγή απαιτεί υλικά όπως: όραμα, διάθεση, (προ)εργασία, μεράκι!

 Τι είναι το όραμα;

    Είναι η ιδέα πάνω στην οποία θα χτιστεί η επιχείρησή σου. Όραμα είναι να θες να παράγεις βιολογικό σιτάρι. Να πουλάς καρέκλες όχι ως έπιπλα, αλλά ως έργα τέχνης. Να έχεις ένα καφέ που θα προσφέρει χαρά όταν τα άλλα πουλούν απλώς ροφήματα.

 Προεργασία

 Αλλά το όραμα δεν είναι παρά μία ιδέα χωρίς υπόσταση, χωρίς φτερά. Για να την υλοποιήσεις πρέπει να οργανωθείς. Να συντάξεις ένα Επιχειρηματικό Σχέδιο ( BusinessPlan) έτσι ώστε να ξέρεις τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσεις. Όσο πιο καλά οργανωμένος είσαι τόσες λιγότερες εκπλήξεις θα συναντήσεις. Και η αβεβαιότητα πάντα ήταν φίλη του ρίσκου.

Το όραμα γίνεται στόχος.

Σκληρή δουλειά

   Δεν γίνεται να τα έχουμε όλα. Κι έπειτα που θα τα βάζαμε; Αναρωτήθηκε, πολύ σωστά, ο ClaudeChabrol. Το ξεκίνημα μίας νέας εταιρίας, παρόλη την προετοιμασία, δεν παύει να είναι ένα ρίσκο, μια προσπάθεια χωρίς σίγουρα αποτελέσματα. Απαιτείται προσωπική εργασία και επαγρύπνηση. Τα ωράρια αφορούν τους εργαζόμενους και όχι τους υπαλλήλους. Άλλωστε, κανένας δεν ενδιαφέρεται περισσότερο από εσένα για την επιχείρησή σου!

Κέρδη

    Αποτέλεσμα μίας επιχειρηματικής προσπάθειας δεν είναι ο τζίρος της. Και δεν εννοούμε ούτε τα καθαρά κέρδη, για όσους σκέφτονται πιο πονηρά. Αν ενδιαφέρεστε η επιχείρηση σας να αντέξει το σήμερα και το αύριο, να αντέξει τον ανταγωνισμό και τις πολυεθνικές πρέπει να λάβετε υπόψη όλες τις εκροές και εισροές που θα απορρέουν από αυτή. Πολύ απλά. ακόμη και ο τρόπος που διαχειρίζεται τα σκουπίδια που παράγει μία επιχείρηση μπορεί να επηρεάσει τα έσοδά της, την πελατεία και ούτω κάθε εξής 

 

 

 

 

+

 

Αποφασιστικότητα

Υπευθυνότητα

Ανάληψη ρίσκων

Δημιουργικότητα

Διοικητικές ικανότητες

Επικοινωνιακές ικανότητες

Προσαρμοστικότητα και ευελιξία

 

=

 100% επιχειρηματικό πνεύμα!

 

 

    Σκέψου και αυτό:

    *Οι νέες τάσεις θέλουν τις επιχειρήσεις κοινωνικά ευαισθητοποιημένες (Κοινωνική Επιχειρηματικότητα) και οικολογικά υπεύθυνες (Πράσινη Επιχειρηματικότητα).

    **Η πλειοψηφία των νέων επιχειρήσεων προσανατολίζονται και επενδύουν στην καινοτομία, νέα συστήματα παραγωγής, νέες τεχνολογίες, πρότυπες καλλιέργειες και όχι στο χαμηλό κόστος.

 

 

Αφήστε μια απάντηση