13 καλύτερα email για τις email list

Γνωρίζετε τι είδους email θα έπρεπε να στέλνετε στην email list; Πιθανότατα γνωρίζετε πως το email marketing είναι ο καλύτερος τρόπος να διαφημίσετε ή να πουλήσετε στο διαδίκτυο, όμως τι γίνεται αφού μεγαλώσετε τη λίστα των συνδρομητών σας; Σε αυτή τη δημοσίευση θα αναφέρουμε 13 είδη email που πρέπει να στέλνετε στην email list.

Ενώ η συλλογή των email και η ενθάρρυνση των επισκεπτών της ιστοσελίδας σας να εγγραφούν στη λίστα σας είναι μια μεγάλη διαδικασία που απαιτεί πολύ χρόνο και προσπάθεια για να τελειοποιηθεί, ο τελικός στόχος είναι να μην έχετε μια τεράστια λίστα συνδρομητών. Κάποια στιγμή, πρέπει να μετατρέψετε αυτούς τους συνδρομητές σε πελάτες.

Η αποτελεσματική μεταστροφή αυτών των email σε πελάτες εξαρτάται στην ουσία από τα είδη των email που στέλνετε.

Γιατί χρειάζεστε διαφορετικά είδη email

Το πρόβλημα με πολλές αναποτελεσματικές email marketing καμπάνιες δεν είναι ότι στέλνουν email πολύ συχνά ή σπάνια. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι το περιεχόμενο που στέλνουν δεν είναι αρκετά διαφοροποιημένο.

Αν απλώς στέλνετε το ίδιο newsletter ξανά και ξανά, οι συνδρομητές σας θα χάσουν το ενδιαφέρον τους στα email σας πριν προλάβουν να γίνουν πελάτες.

Το άλλο πρόβλημα με τις αναποτελεσματικές email marketing καμπάνιες είναι ότι δεν συμπεριλαμβάνουν ένα καλό μιξ «value» email και «selling» email. Αν στέλνετε συνεχώς είτε το ένα είτε το άλλο είδος email, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα είτε να διώξετε τους συνδρομητές σας είτε να μην πουλήσετε ποτέ τίποτα.

Να είστε πρόθυμοι να συνδυάζετε πράγματα. Οι συνδρομητές σας θα το εκτιμήσουν και εσείς θα απολαύσετε υψηλότερα open και click through rates που οδηγούν σε αυξημένες πωλήσεις.

Για να ξεκινήσουμε, ας  κάνουμε μια επισκόπηση των διαφορετικών ειδών email που πρέπει οπωσδήποτε να στέλνετε στην λίστα των συνδρομητών σας.

1.    Το καλωσόρισμα (The Welcome Email)

Το email του καλωσορίσματος είναι το email που στέλνετε σε έναν συνδρομητή εντός 24 ωρών από την συνδρομή του στη λίστα. Είναι ένα απλό email που του λέει πόσο χαρούμενοι είστε για την εγγραφή του και έπειτα αναφέρει κάποια από τα πράγματα που πρέπει να περιμένει να δει στα εισερχόμενά του.

Για παράδειγμα στο email καλωσορίσματος της MacPaw, σου λένε να περιμένεις ένα μηνιαίο newsletter με πληροφορίες για τα προϊόντα τους, τις ειδικές προσφορές, τις ενημερώσεις κ.ά. Ορίζοντας τις προσδοκίες από την αρχή, οι νέοι συνδρομητές δεν έχουν δυσάρεστες εκπλήξεις στα εισερχόμενά τους.

Θα μπορούσατε επίσης να στείλετε μια έκπτωση ή μια ειδική προσφορά στο στάδιο αυτό. Η Poppin συμπεριλαμβάνει στο email καλωσορίσματος έναν κωδικό έκπτωσης 10% (συν, λίγα λόγια σε bullet points για το τι να περιμένουν).

Αν έχετε προϊον SAAS το email σας πρέπει επιπλέον να περιλαμβάνει και πληροφορίες επιβίβασης (onboarding information) με έκκληση για δράση για να ξεκινήσεις να χρησιμοποιείς την εφαρμογή σου.

Ας πάρουμε ως παράδειγμα την Sellfy. Παρατηρήστε πως σου υπενθυμίζουν τι μπορείς να κάνεις με το λογισμικό τους καθώς επίσης και το πράσινο πλήκτρο δράσης «Start selling».

Για μεγαλύτερη έμπνευση μπορετε να τσεκάρετε και επιπλέον πολύ αποτελεσματικά welcome email examples.

2.    Το email προσφοράς

Αυτό το email περιλαμβάνει εκπτώσεις, κουπόνια ή οποιαδήποτε άλλη ειδική προσφορά που στέλνετε στους συνδρομητές σας ως ευχαριστώ που βρίσκονται στην VIP λίστα σας. Τα email προσφοράς έχουν συνήθως υψηλά open rates.

Ανεξάρτητα από το αν το μοντέλο της επιχείρησής σας περιλαμβάνει προσφορές και εκπτώσεις, είναι καλή ιδέα να στέλνετε κάθε τόσο κάποιου είδους ειδική προσφορά αποκλειστικά για τους συνδρομητές σας. Αυτό δείχνει την εκτίμησή σας και προωθεί και τις πωλήσεις.

Αναφέρουμε ένα παράδειγμα ενός email προσφοράς από την Old Navy. Αυτά τα email είναι πολύ σημαντικά γιατί είναι ο λόγος που οι συνδρομητές τους εγγράφηκαν στην λίστα τους, για να ενημερώνονται για τις εκπτώσεις πρώτοι πριν από οποιονδήποτε άλλον.

Δεν είστε στο λιανεμπόριο; Μην ανησυχείτε, δεν είναι απαραίτητο να πετσοκόβετε τιμές δεξιά και αριστερά. Μπορείτε όμως να προσφέρετε δωρεάν μεταφορικά, όπως η Teavana. Ένα φοβερό στοιχείο σχετικά με το email προσφοράς της Teavana είναι η αξία που προσδίδει η συνταγή στο κάτω μέρος του email.

Ακόμη κι αν δεν έχετε φυσικό προϊόν, μπορείτε ακόμα να στέλνετε email προσφοράς. Ας πάρουμε για παράδειγμα την Zapier που προσφέρει δωρεάν μια live training session στο λογισμικό της. Είναι κάτι που ικανοποιεί τους συνδρομητές επειδή τους δίνει πρόσβαση σε κάτι που πιθανόν δε θα μπορούσαν να γνωρίζουν αν δεν ήταν εγγεγραμμένοι, ενώ επίσης τους ωθεί περαιτέρω στο sales funnel.

3.    Το email επισκόπησης

Μια πολύ καλή στρατηγική email marketing δεν είναι ένας μονόλογος αλλά ένας διάλογος. Δεν μπορείτε να περιμένετε να κατακλύζετε τους συνδρομητές σας με email χωρίς ποτέ να ζητάτε και από αυτούς να επικοινωνήσουν.

Εδώ είναι που έρχεται στο παιχνίδι το email επισκόπησης. Είναι ένα απλό email (που τυπικά αποστέλλεται μέσα στις πρώτες εβδομάδες) το οποίο τους ζητά να απαντήσουν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις γύρω από θέματα που είναι σχετικά με το προϊόν. Μπορείτε έπειτα να χρησιμοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες για να προσαρμόσετε καλύτερα τις marketing προσπάθειες στις δικές τους ανάγκες.

Για παράδειγμα το Dropbox. Ένα απλό αίτημα για μια δεκάλεπτη επισκόπηση και ανατροφοδότηση. Θα σας εξέπληττε το πόσο πολύ αρέσει η συμπλήρωση αυτών των ερωτήσεων.  

Η επισκόπησή σας, βέβαια, δε χρειάζεται να είναι ένα μακροσκελές δεκάλεπτο ερωτηματολόγιο. Μπορείτε απλά να ρωτήσετε τους συνδρομητές σας να αξιολογήσουν την προθυμία τους να σας προτείνουν σε ένα φίλο, όπως η Medium.

Ακόμη, αν οι συνδρομητές σας χρειάζονται περισσότερο κίνητρο για να συμπληρώσουν την επισκόπηση, προσφέρετέ τους ένα δώρο. Της Frye η ατάκα για αυτό το email είναι «$50 for your thoughts».

4.    Το email αιτήματος

Αφού εκπληρώσετε τις υποσχέσεις σας θα είστε σε θέση να ζητήσετε κι εσείς κάτι μικρό για ανταλλαγή. Αυτό το email μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ζητήσετε μια χάρη όπως μια κατάθεση ή μια αξιολόγηση για μια συγκεκριμένη ιστοσελίδα.

Από τη στιγμή που οι διαδικτυακές αξιολογήσεις λειτουργούν πια σαν νόμισμα σε πολλές επιχειρήσεις, αυτό είναι ένα high returning email.

Η Casper (μια εταιρεία που πουλάει στρώματα) ζητά από τους πελάτες της να αξιολογήσουν το προϊόν τους με το subject line “How did you sleep?”.

Η TradeGecko χρησιμοποιεί μια πολύ γλυκιά μασκότ στα email της για να δελεάσει τους συνδρομητές της να αφήσουν μια αξιολόγηση και μια κριτική.

5.    Το newsletter email

Ενώ το newsletter email λαμβάνει πολύ μεγάλη προσοχή στους κύκλους του email marketing, μην πέσετε στην παγίδα του να στέλνετε βαρετά ή ανούσια newsletters απλά και μόνο για να στείλετε. Είναι από τους πιο σίγουρους τρόπους να ωθήσετε τους συνδρομητές σας να απεγγραφούν από τη λίστα σας.

Βεβαιωθείτε ότι το newsletter περιέχει σημαντικές, ενδιαφέρουσες και βοηθητικές πληροφορίες. Αν δεν έχετε κάτι σημαντικό να πείτε αυτήν την εβδομάδα, περάστε την.

Το μηνιαίο newsletter της eROI είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για πολλούς λόγους. Οι πρώτες παράγραφοι περιλαμβάνουν μια διασκεδαστική εισαγωγή στο θέμα του newsletter. Έπειτα, συνεχίζουν με τέσσερα “insider tips” που περιλαμβάνουν «read more» επιλογές στο blog post της ιστοσελίδας τους. Αλλά το καλύτερο σημείο αυτού του newsletter είναι το διεπιδραστικό στοιχείο στο κάτω μέρος της σελίδας. Χρησιμοποίησαν working radio buttons για να επιστρέψουν στους συνδρομητές τους να ψηφίσουν για το θέμα του επόμενου μήνα! Πόσο cool είναι αυτό;

6.    Το free gift email

Γνωρίζατε ότι ο μέσος υπάλληλος γραφείου δέχεται περίπου 121 email την ημέρα; Επιπλέον, τα open rates για marketing email περιστρέφονται γύρω από το 18 %. Επομένως, αν θέλετε το δικό σας email να είναι το ένα από αυτά που πρόκειται να ανοιχτούν, θα πρέπει να δίνετε free value που και που.

Ένα αποκλειστικό free gift email μέσα στην email marketing καμπάνια σας θα κάνει μαγικά κρατώντας τους συνδρομητές σας εκεί, και φυσικά εγγεγραμμένους.

Τι είδους free gift λοιπόν θα πρέπει να στείλετε; Ένας εύκολος τρόπος να ξεκινήσετε είναι με κάτι που μπορούν να κατεβάσουν εύκολα. Για παράδειγμα, η Slides στέλνει ένα τεράστιο πάκο με free design πηγές για να κατεβάσουν.   

Ορίστε ακόμη ένα παράδειγμα ενός free download email από την Font Fabric, η οποία προσφέρει μια limited time ευκαιρία για να κατεβάσεις κάποιο από τα fonts δωρεάν (αυτό προσθέτει ένα στοιχείο σπανιότητας το οποίο μαθαίνει περαιτέρω τους συνδρομητές να ανοίγουν άμεσα τα email τους).

Η Death to the Stock Photo στέλνει free gift emails σε μηνιαία βάση με συλλογές φωτογραφιών που μπορείς να κατεβάσεις.

7.    Το value email

Δε χρειάζεται πίσω από κάθε email που στέλνετε να υπάρχει κάποιος άμεσος στόχος «προσηλυτισμού». Για την ακρίβεια, αν θέλετε τέτοιου είδους email να είναι αποτελεσματικά θα πρέπει πρώτα να κερδίσετε την εμπιστοσύνη των συνδρομητών σας.

Ένα value email είναι ένα email όπου απλά παρέχεις αξία χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα. Θα μπορούσε για παράδειγμα να είναι ένα blog post, μια δόση έμπνευσης ή μια μικρή συμβουλή. Αυτά τα email είναι το σημείο όπου αρχίζετε πραγματικά να χτίζεις μια σχέση με το κοινό σας, και πρόκειται για ένα απολύτως απαραίτητο συστατικό μια επιτυχημένης email marketing campaign.

Η FiftyThirtyEight δίνει πολλά τέτοια στοιχεία «αξίας» στα καθημερινά εύπεπτα email της. Έχουν επιμεληθεί όλα τα ενδιαφέροντα νέα της ημέρας και αναφέρουν το bottom line έτσι ώστε οι συνδρομητές τους να μη χρειαστεί να διαβάσουν ολόκληρες τις ειδήσεις αν θέλουν να πουλήσουν εξυπνάδα συζητώντας τα τρέχοντα γεγονότα με τους φίλους και συναδέλφους τους.

Κάθε Δευτέρα η Noon Pacific δίνει στους συνδρομητές της ένα mixtape από τα 10 καλύτερα τραγούδια της εβδομάδας.

Άλλο ένα παράδειγμα ενός εξαιρετικού value email από την Trunk Club. Εδώ, προσφέρουν έναν οδηγό καλοκαιρινού στιλ ντυσίματος γραφείου για να σε βοηθήσουν να δείχνεις επαγγελματίας χωρίς παράλληλα να ζεσταίνεσαι υπερβολικά στο κοστούμι σου.

8.    Το “We’re hiring” email

Οι συνδρομητές θέλουν να νιώθουν ότι είναι ιδιαίτεροι. Όταν λοιπόν έχετε κενό πόστο εργασίας, στείλτε ένα email ζητώντας τους να προτείνουν ανθρώπους που πιστεύουν πως θα ήταν ιδανικοί για αυτό το πόστο (ακόμα και τους εαυτούς τους).

Αυτό δείχνει πως εκτιμάτε πραγματικά τη γνώμη τους συν το γεγονός πως οι συνδρομητές σας είναι οι μεγαλύτεροι φαν σας… οπότε γιατί να μην τους δώσετε την πρώτη ευκαιρία για να ξεκινήσουν να δουλεύουν στην εταιρεία σας;

9.    Το new product email

Όταν λανσάρετε ένα προϊόν ή παραλαμβάνετε νέο εμπόρευμα, οι συνδρομητές σας πρέπει να είναι οι πρώτοι που θα το μάθουν.

Ήδη γνωρίζετε ότι αυτοί είναι οι πιο αφοσιωμένοι σας πελάτες οπότε αυτός είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος να ξεκινήσετε δυναμικά τις πωλήσεις σας.

Ένα όμορφο παράδειγμα ενός τέτοιο email είναι από την Rifle Paper Co. Οι λέξεις εδώ περισσεύουν… οι εικόνες τα λένε όλα.

Όπως γνωρίζει πολύ καλά η Design Disruptors, δεν χρειάζεται να περιμένεις μέχρι να λανσάρεις το προϊόν για να στείλεις ένα new product email. Για την ακρίβεια, καλό είναι να χτίζεις σιγά σιγά την ανυπομονησία από πριν. Σε αυτήν την περίπτωση, στείλανε ένα teaser trailer για το ερχόμενο ντοκιμαντέρ τους.

Και η Noon Project χτίζει το hype για το νέο της εργαλείο δίνοντας στους συνδρομητές της την επιλογή να εγγραφούν σε ένα ιδιαίτερο segment και να είναι έτσι οι πρώτοι που θα μάθουν γι’ αυτό.

10.    Το reorder email

Ειδικότερα, αν έχετε μια subscription service ή αν πουλάτε καταναλώσιμα αγαθά τα οποία έχουν ζήτηση σε τακτά χρονικά διαστήματα, ένα απλό reorder email μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να κρατήσετε τους πελάτες σας.

Η Dollar Shave Club γνωρίζει πως αμέσως μετά την αγορά ενός προϊόντος είναι η κατάλληλη στιγμή να σου προτείνει περισσότερα. Για την ακρίβεια, προσφέρουν περισσότερα προϊόντα πριν ακόμη αποστείλουν την υπάρχουσα παραγγελία.

11.    Το Abandoned Cart Email

Αν έχετε τα σωστά εργαλεία ανίχνευσης στην ιστοσελίδα σας και οι πελάτες είναι συνδεδεμένοι στους λογαριασμούς τους, μπορείτε να ξέρετε πότε προσθέτουν ένα προϊόν στο καλάθι αγορών τους και πότε το εγκαταλείπουν πριν ολοκληρώσουν την αγορά.

Το να στείλετε ένα ωραίο email που θα τους υπενθυμίζει ότι δεν τελείωσαν τις αγορές τους είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος να ανακτήσετε χαμένες πωλήσεις.

Η Casper έχει ένα καταπληκτικό abandoned cart email με θέμα «Did you forget something?» και επικεφαλίδα, «Come back to bed.»

H Bonobos στέλνει ένα παρόμοιο email περίπου 48 ώρες μετά την ‘εγκατάλειψη’. Το θέμα είναι, «Everything cool with your transaction?»

12.    Το Announcement Email

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στους συνδρομητές των email αρέσει να νιώθουν ότι τους εκτιμάνε και ότι είναι ιδιαίτεροι. Κάθε φορά που λανσάρετε ένα καινούργιο προϊόν ή ανακοινώνετε κάποιο event, στείλτε ένα απλό email στους συνδρομητές σου για να τους ενημερώσετε και να τους κάνετε μέρος στην εξελισσόμενη brand σας.

Αυτό το email δεν κοστίζει καθόλου χρόνο και είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος να ανακινήσετε τον ενθουσιασμό.

Η Chick-fil-A κάνει πολύ καλή δουλειά στο να τραβά την προσοχή σου και να δημιουργεί μια αίσθηση μυστηρίου και ανυπομονησίας στο announcement email της.

13.    Το Anniversary Email

Πολλοί έμποροι στέλνουν ένα anniversary email για να ευχαριστήσουν τους συνδρομητές τους που είναι μέλη στη λίστα τους.

Θα μπορούσατε να γιορτάσετε την επέτειο ενός χρόνου ενός συνδρομητή ή κάποιο άλλο ορόσημο στη λίστα σας γενικότερα.

Για παράδειγμα, όταν η Trello έφτασε τους 10 εκατομμύρια χρήστες, έδωσε δωρεάν «Trello Gold» σαν ευχαριστήριο δώρο.

Συμπέρασμα

Το να αποφασίσετε που να ξοδέψετε την ενέργειά σας και να περάσετε τον χρόνο σας είναι μια μεγάλη πρόκληση για τους ειδικούς του email marketing. Αφιερώνετε χρόνο στο να αποκτήσετε περισσότερους συνδρομητές, ή είναι καλύτερο να εστιάσετε στην προετοιμασία διαφορετικών ειδών email για να μετατρέψετε τους συνδρομητές σας σε πελάτες;

Λοιπόν, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, δηλαδή χρειάζεστε και συνδρομητές και αποτελεσματικά email για να κάνετε το email marketing να δουλέψει για την επιχείρησή σας.

Μεταφρασμένο από:

optinmonster.com/13-types-of-emails-you-need-to-be-sending-your-email-list/

Αφήστε μια απάντηση